Staffan Engblom

Tavlan i Gamla sta’n

Vi strövar runt bland gamla hus och känner atmosfären från många hundra års mänskligt liv och verksamhet. De gamla gränderna fascinerar oss och vi berörs av historiens vingslag.

Inne i ett galleri blir jag stående framför en tavla, som fullständigt griper tag i mig på alla plan. Jag har aldrig sett något så vackert. Färgerna balanserar i fullständig harmoni. Det finns något i tavlan som talar också till andra djup hos mig.

Jag ser i motivet de stora livsfrågorna, som vi människor ställt sedan allt mänskligt liv blev till: Varför finns jag? Vad är meningen med livet? Vart är jag på väg?

I perioder av livet, när allting flyter på kanske vi inte reflekterar så mycket på de här frågorna. Och jag tror att det är bra. Vi kan behöva vara lite bekymmerslösa ibland. Men under ytan finns de, och gör sig påminda medvetet eller omedvetet. Ofta kan det vara situationsbundet men också relaterat till var i livet vi befinner oss.

För många kan frågorna kring vår miljö leda oss till dessa existentiella funderingar. För andra kan det vara mer personliga saker. Det som är gemensamt, är att vi söker och gärna vill få svar i någon form.

Jag tror och vill att kyrkan kan vara den platsen att  ställa dessa frågor om livet. Kanske kyrkan kan fungera som tavlan och få förmedla hopp och framtidstro. Kyrkan vill vara en trygg plats där vi får dela livet med varandra.

Staffan Engblom

Fyll i nedanstående formulär om du vill kontakta Staffan.

tis
Körövning