Staffan Engblom

4283338996_7ccf17e888_z

…”och förstånd att inse skillnaden”

Det här är den sista delen av det vi kallar för ”Sinnesrobönen”. Här ber vi om klarsyn och insikt i det som ofta är svårt att hantera: att kunna se skillnad på vad jag kan göra och det som jag måste lämna åt andra att göra.

Bönen börjar: ”Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra”. Vi kan underlätta för andra människor. Vi kan gå en bit av vägen tillsammans. Vi kan t.o.m. bära varandras bördor ibland. Men det finns saker vi bör avstå från att göra och det är att fatta beslut för andra människor. Därimot kan vi vara bollplank och sedan låta personen ta sitt eget beslut för sina handlingar. Sedan kan vi vara med och stötta igen.

Det finns saker vi inte kan förändra, hur mycket vi än skulle vilja. Det kan ta upp en del av vår tid och ibland dränera oss på energi, handlingskraft och glädje.

För att få mer ro och harmoni, kan vi ta till oss bönens andra del: ”mod att förändra det jag kan”. Visst behöver vi mod ibland. Visst känns det ofta lättare att låta bli att göra det vi vet skulle förändra tillvaron för mig själv och andra – men vilken lättnad och tillfredställelse det är, när vi gör det som kan verka obekvämt. Vi är nog mycket modigare än vi tror. Ofta är det tanken som blockerar men när vi handlar, så går det ofta smidigare än vi föreställt oss.

Om vi mer medvetet lägger hela den här bönen som ett raster över livet, så är det ett sätt att må bra. Och det inte på bekostnad av andra människor utan i ett samspel, där det inte finns några förlorare.

Staffan Engblom

Fyll i nedanstående formulär om du vill kontakta Staffan.

 

 

Dagens bibelord

Kommande aktiviteter

sön
19
Aug
16:00
Sommarandakt i Horsared

Ann-Britt Eriksson
Medtag fikakorg

sön
26
Aug
10:00
Konfirmationsgudstjänst

Staffan Engblom, Oskar ”Hobbe”Jonasson  
och Peter Andersson