Den inre trädgården

Den inre trädgården

När jag bodde här i Hökerum väcktes en ny passion i mitt liv. Vi köpte en villa med en ganska liten och ointressant trädgård 2006. Trots det fick jag mer och mer feeling för det här som har med odling och trädgård att göra. När vi sedan flyttade vidare till Floda köpte vi ett hus med en verkligt eländig trädgård. Jag menar det verkligen. Den bestod framförallt av en stor slänt fullproppad med sly, stubbar, sten, ogräs och tistlar. Nu fick jag något att bita i. Både intresse och arbetsbörda ökade samtidigt som en ny trädgård sakta växte fram. (Välkommen att komma och hälsa på, om du är nyfiken på resultatet.)

I denna process har jag haft två ledstjärnor. Jag drömmer om en trädgård som är en ”plats för själen”. Alltså en plats där man känner i hela sin kropp att här vill man vara. Här vill jag sitta och fika, uppleva frid, fågelsång och skönhet. Jag vet att det här låter flummigt, men samtidigt vet jag att det är så. För i vissa trädgårdar känner man bara – här vill jag stanna kvar!

Den andra ledordet handlar om en ”trädgård som bär frukt”. Jag vill inte bara att trädgården ska blomma vackert – nej, jag hoppas också på en rik trädgård som också ger mycket frukt, bär, grönsaker och nötter.

Varför i hela världen berättar jag detta?

Jag tänker att dopet är som en hemlig dörr till den inre trädgården. Flyttar vi nu över det här tankarna om trädgården från utsidan till insidan blir det intressant och viktiga frågor väcks.

Hur ser din inre trädgård ut?

– Trivs din egen själ i din inre trädgård?
– Eller är trädgården full av mörker, skam och självförakt? En plats du flyr ifrån?
– Eller upplever du att din inre trädgård är rik och faktiskt bär god frukt?

Vet du vem Jan Emanuel Johansson är? Han var med i tv-programmet Robinson. Senare blev han inröstad i riksdagen. Han är en ovanligt färgstark och småkaxig sosse (han har bl.a. en Rolls- Royce som heter Mona Sahlin). Nu är han också en framgångsrik entreprenör.

Jag hörde honom berätta om sitt liv i veckan. Han sa att när han såg kort på sig själv, så ville han misshandla sig själv. Han tyckte att killen han såg var en äcklig unge, avskyvärd och en riktigt risig människa. Han berättade också att han under många kände sig som ett levande gift och att alla som kom i kontakt med honom blev smittade och sårade av honom.

Då kan man undra, hur såg hans inre trädgård ut, eftersom det hade kunnat gro så mycket självförakt där. Tyvärr är inte Jan Emanuel unik för idag är det inte ovanligt att människor, både unga och gamla, lever i inre trädgårdar där mörker, hat och självdestruktivitet fått fäste och växer.

Med det i bakhuvudet ska vi läsa ett bibelord om dopet. Ordet vi ska läsa talas ut av Johannes döparen, som var kusin med Jesus, och förberedde marken inför Jesu ankomst. Han brukar kallas den störste profeten, eftersom han så tydligt pekade ut Jesus, som världens frälsare och Messias. Därefter sade han följande ord:
Jag döper er med vatten för omvändelsens skull. Men han som kommer efter mig är starkare än jag, och jag är inte värdig att ta av honom hans sandaler. Han skall döpa er med helig ande och eld. Matt. 3:11

I denna text finns två nycklar till en levande trädgård. Det finns två sanningar om dopet.

Den första säger att dopet har med omvändelse att göra. Det är väldigt tydligt i Johannes döparens undervisning. Men vad handlar omvändelse om? Man kan tänka att omvändelse handlar om ett ”sanningens ögonblick” då vi liksom får kapitulera inför våra livslögner, bortförklaringar och synder. Då jag vågar se och tala ut det smärtsamma:

Jag har gjort fel, jag har sårat mig själv och andra och jag har älskat mitt ego mer än Gud. Mitt liv är inte lika perfekt som mitt Instagramkonto ger skenet av. Alla filter plockas nu bort och kvar finns misstagen, såren och smärtan. Men omvändelse innebär också erkännande. Jag behöver hjälp. Jag behöver dig Jesus! Jag behöver hjälp av andra människor! Just därför är det ett svårt steg. Det kostar på att se sanningen om själv. Men det är kanske ännu jobbigare att erkänna att man behöver hjälp. Eller som fotbollsmålvakten Magnus Hedman sa, när han vände drogerna och alla livslögnerna ryggen. Jag inser att jag är en sjuk djävul som behöver hjälp.

Men, tänker du kanske: Är inte detta kyrkans sätt att ständigt liksom trycka ner människor i skuld o skam?

Nej, inget kan bli mer fel! Det handlar om en väg som leder till frihet, bort från det som förtrycker mig och ödelägger min inre trädgård. Och i nya testamentet möter vi en man som frivilligt väljer att gå allra längst ner mörker, ondska, skuld och synd. Varför? Jo, för att bära och lyfta dig och mig. För kom inte Jesus underifrån skulle han aldrig kunna lyfta oss. Därför är korset det fysiska beviset på att det finns verklig förlåtelse, verklig försoning för allt som gått fel i våra liv.

När vi döps så blir vi begjutna av vatten. Vi kommer alltså under ytan för att den onda roten i mitt liv ska få dränkas och dö. För att det onda och synden ska förlora sitt inflytande i oss. Men dopets vatten dränker inte bara den destruktiva skiten i våra liv. Dopets vatten sköljer också bort skammen och skulden. Därför finns befrielse i dopets vatten som nu får börjar vattna de ädla frukterna i min trädgård.

Paulus säger med eftertryck: Den som är i Kristus är en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit (2 Kor 5:17). Dopet öppnar en ny verklighet och nytt liv i min inre trädgård! Johannes döparen ger också en nyckel till för att förstå dopet. Han säger att ”Jesus ska döpa er med helig Ande och eld”. Det låter
konstigt, vad menade han med det?

Dop kommer från grekiskans baptizomai, som betyder att sänkas ner eller att doppas. När vi väljer att vända om och döpas, doppas i vatten, så följs det av ett löfte. Jesus vill doppa oss och sänka oss ner i Gudsgemenskap och nytt liv. Dopet i vatten sker en gång och öppnar dörren till dopet i Anden som kan ske kontinuerligt varje dag, för att vattna din inre trädgård med ljus, glädje, kraft och frid och med Kärlek.

Elden symboliserar i bibelns värld alltid Guds närvaro. Så i dopet vill Gud tända oss med en ny eld. För att värma våra frusna hjärtan och ge oss en ny inre låga, som gör oss brinnande av kärlek och tro. För vem vill inte vara en brinnande människa? Detta är evangelium, i vår tid, där just utbrändhet, utmattning och depression har blivit en folksjukdom.

Så dopet har två sidor, eller kanske bättre två flöden.

Den ena sidan handlar om ett ”utflöde”. I dopets vatten får vi lämna det som ödelägger våra inre trädgårdar och det får sköljas bort. Men den andra sidan handlar om ett ”inflöde”. För dopet öppnar också en ny källa av levande vatten, för att möta vår längtan efter äkta liv, för att släcka vår törst och fylla oss till bredden av kraft, hopp, kärlek och närvaro.

Det var också därför som Jesus ställde sig upp och ropade vid ett tillfälle: Är någon törstig så KOM till mig och drick! Ur hans inre ska flyta strömmar av levande vatten. Detta sade han om Anden som de som trodde på honom skulle få (Joh. 7:37).

Kom till mig! I dopet väljer vi att komma till Jesus! Och när vi gör det, kan vår inre trädgård bli lik ett paradis och du blir en rik människa som får bära fram god frukt, sprida välsignelse, glädje
och kärlek till människor runt omkring dig!

Men hur gör man? Hur kliver man in i detta?

Det är väldigt enkelt, för när du i ditt hjärta bejakar ditt dop och det som Jesus Kristus gjort för dig – då aktiveras dopets verklighet.

Hängde du med?

När du be-jakar (ber och säger ja) till det som Jesus redan gjort och det som hände när du blev döpt – då aktiveras dopets dubbla flöden.

Guds välsignelse i överflöd.
David Norén

Dagens bibelord

Ändringar i programmet på grund av Covid-19.

Med hänsyn till den rådande Coronapandemin kommer vårt program framöver att påverkas och många samlingar kommer att ställas in. Programbladet är därför inte aktuellt.

Se kalendern nedan för löpande uppdaterad information.

Ta gärna del av webbsända gudstjänster på svtplay.se/gudstjanst eller digitalt innehåll från Equmeniakyrkan nationellt på Equmeniakyrkans livesändningar.

Babysången ställs in under våren och är förhoppningsvis tillbaka igen i september.

Kommande aktiviteter

sön
16
aug
16:00
Gudstjänst i Högryd

Predikan: Johanna Johansson
Mötesledare: Annika Lööf
Ljud: Robert Lööf

Medlemsintagning. Medtag kaffekorg och gärna något att sitta på.

sön
30
aug
18:00
Gudstjänst i kyrkan

Predikan: Ronny Augustsson
Mötesledare: Yngve Håkanson
Ljud: Timo Stävenborg
Organist: Annika Rabe
Mötesvärd: A-M Stävenborg

Välkommen om du känner dig frisk. Vi följer råden om avstånd mm. (Gäller för alla gudstjänster.)

sön
13
sep
10:00
Gudstjänst i kyrkan

Mötesledare: Birgitta Johansson
Organist: Annika Rabe
Mötesvärd: A Davidson, S Svensson

Välkommen om du känner dig frisk. Vi följer råden om avstånd mm. (Gäller för alla gudstjänster.)

sön
27
sep
10:00
Gudstjänst i kyrkan

Predikan: David Norén
Mötesledare: Annika Lööf
Sång: Livia Norén
Ljud: Robert Lööf
Organist: Annika Rabe
Mötesvärd: L Hedberg, B Bäckman

Välkommen om du känner dig frisk. Vi följer råden om avstånd mm. (Gäller för alla gudstjänster.)